Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

torsdag 25 februari 2016

Rapporterna: segt Zalaris

Fler får sin lön hanterade av Zalaris och bolaget är bra på att spara kostnader men det finns några tunga frågetecken efter den senaste rapporten.

Lönsam tillväxt

Källa: Zalaris
HR-bolaget och framför allt lönespecialisten Zalaris kom med en rapport där det på kort sikt såg överraskande svagt ut men på längre sikt fortfarande ser bra ut. Jag gillar att sätta verksamheten främst så låt oss börja där. På ett år har antalet anställda som servas Zalaris tjänster stigit med drygt 10 procent.

Samtidigt har antalet anställda vid Zalaris minskat med effekten att servade per anställd ökat från 620 till 692. Lägg till det att det pågår, som det verkar framgångsrik outsourcing av viss verksamhet till Chennai i Indien, där så småningom en fjärdedel av arbetet mätt i timmar kommer att utföras. Utmärkt kostnadskontroll således. Det här syns också i en förstärkt marginal, när engångsposter från sista kvartalet 2014 är borträknade.

Tillsammans gav det här ok kvartalssiffror som trots det skickade ned aktien knappt nio procent.
Källa: Zalaris

[Tillägg: lyfter upp en fråga från kommentarsfältet om utdelningarna. VD:n sa under presentationen att man ville vänta med att ge den informationen till senare. Förra året gavs den vid presentationen. Vet inte om det var något att reagera på.]


Tre frågetecken

Förra årets jämförelsesiffror sista kvartalet var uppblåsta av en större order. Mätt rakt av backade försäljningen 3 procent sista kvartalet jämfört med föregående år. I och med att Zalaris är ett litet bolag kan dagens kursnedgång ha varit en småspararreaktion på den siffran. Justerat för engångseffekter var ökade försäljningen istället 2,5 procent. För egen del oroar jag mig för några andra saker.


  • För låg tillväxt? 

Min första fundering är att tillväxten för helåret är väl låg för ett tillväxtbolag. Försäljningen steg på årsbasis med knappt femton procent och antalet servade som sagt med drygt 10 procent. Exkluderas engångseffekter steg rörelsevinsten från 31,7 miljoner norska kronor 2014 till 33,8 miljoner norska kronor 2015. Det är 6,7 procents tillväxt. För lågt är en spontan reaktion.

När jag tittade på bolaget i "Zalaris rakt in på aktiekontot?" låg mitt tillväxtkrav på bolaget runt 20 procent för att få ihop en värdering på 35-40 norska kronor. Värdepappret trodde på just 15 procent och satte riktkursen för till 25 norska kronor medan bloggaren Snåljåpen menade att vi båda underskattat tillväxttakten som Zalaris kan uppnå. Han byggde sitt case på att marginalerna ska upp en hel del till - något som får stöd i den senaste rapporten.

  • Prispress och fallande ARPU?
Lite mystiskt kanske, vilket för mig till min andra fundering. Antalet servade ökar mer än rörelsevinsten samtidigt som marginalerna förbättras. Hur hänger det ihop? En förklaring är att intäkten per servad (s.k. ARPU inom telekom) faller. En positiv förklaring är att det är rabatter när nya kunder fasas in. En negativ är att Zalaris priser pressas av kunderna. Det sistnämnda är inte alls omöjligt i ett tuffare affärsklimat.  

  • Finns det problem med conversion rate?
Zalaris säger att deras pipeline av möjliga affärer är den största bolaget har haft. Samtidigt påpekar ledningen att försäljningen tar lång tid och nämner konjunkturen som förklaring. Det här formuleringen i presentationen.
Pipeline of new opportunities is increasing, although economic uncertainty has caused some delays to customer’s decision processes
Fler kunder som tvekar kan man tolka på många sätt men alla som har någon erfarenhet av försäljning ser det nog som ett tecken att oroa sig för.

Min reflektion

Zalaris framstår som alltigenom gediget bolag. Dessutom verkar affärsmodellen fungera, inte minst den marginalförbättring som Snåljåpen talat om. Samtidigt fanns det i den här rapporten flera varningssignaler som inte riktigt besvarades. Det gäller främst försäljning och intäkt per användare. Det kan mycket väl visa sig vara tillfälligheter som blåser över. För min del drar jag dock öronen åt mig när det finns risker i bolag med höga värderingsmultiplar som jag inte riktigt greppar.


10 kommentarer:

  1. Skönt att få lite vatten på sin kvarn även om ett kvartal lika gärna kan vara brus :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, många av era resonemang i Värdepappret prickades in bra i rapporten. Det är nästan viktigare än mängden brus i glaset :)

      Radera
  2. Helt enig att vinsttillväxten är för dålig för att betala över P/E 25 för. Visst finns potential för bättre tillväxt framöver men man har verkligen mycket att bevisa för den värderingen. Känns som många kärat ner sig i caset och bolaget (vilket helt klart är intressant, tycker även jag), men inte funderat så mycket över värderingen. Tycker i och för sig detsamma om Cellavision och Vitrolife :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja... för Cellavision finns det absolut likheter, för den som ser det så. Båda har höga förväntningar om lång försäljningstillväxt i prognoserna och lite volatil försäljning.

      Vitrolife är ett större bolag som kommit mycket längre i sin tillväxtresa (på gott och ont). Där är det ungefär som i HM kombinationen av riktigt hög, till synes hållbar, lönsamhet och tillväxt som lockar. Det hindrar förstås inte att man kan tycka att det är för dyrt men det är lite annorlunda :)

      Radera
    2. Kan faktiskt inte mer än hålla med. Zalaris känns som en kill-your-darling av aktiebloggare. Kommer säkerligen inte gå samma väg som Vardia men denna hype att Zalaris är fantastiskt av hela bloggarmaffian är oroande. Var ett intressant inlägg i Snåljåpens blogg som aldrig besvarades om just Zalaris:
      Några tankar angående Zalaris:
      I inlägget du länkade till diskuterade ett EU direktiv som skulle begränsa outsorcing av lönehantering till utanför EU. Har det hänt något där sedan din analys?
      Marginalerna sjunker, finns det inte risk att det fortsätter? - See more at: http://snaljapen.se/2016/01/5-aktier-man-ska-ha-2016.html#sthash.LqWsaXAj.dpuf

      Radera
    3. Bloggmaffian (liksom att klumpa ihop journalister, analytiker eller några andra) tycker jag är en dålig formulering. Av flera skäl. Ett är att de olika bloggare som skrivit om Zalaris faktiskt inte tycker lika. Värdepappret satte ju exempelvis riktkurs till 25 NOK när aktien stod i 33 NOK. För min del tycker jag det är bra med diskussion. Särskilt i mindre dåligt belysta bolag tror jag det är viktigt. Tycker du att något i ovanstående eller föregående analys här på sidan varit osakligt?

      När det gäller dataskyddsförslaget hade jag inte sett den länken tidigare. Tack för tipset. Det är en risk i verksamheten även om effekterna i slutändan inte var helt tydliga. Lagstiftning inom EU är en långdragen process och jag såg inte vid en snabb sökning att frågan rört sig väsentligt framåt under 2015 men här kanske någon annan kan bidra. Spontant gissar jag att det skulle innebära omställningskostnader när verksamheten i Chennai i så fall fick flyttas till Östeuropa.
      http://outsourcemag.com/the-significance-of-the-proposed-eu-data-protection-regulations/

      När det gäller marginalerna tycker jag, kostnadskontrollen verkar vara god men också det som för alla underleverantörer verkar finnas en prispress från kunderna. Det står ju lite om det i inlägget.

      Avslutningsvis är mitt intryck av Zalaris att det är ett seriöst litet bolag som gör sitt bästa i en avgränsad nisch av HR-marknaden. Det finns både uppsidor och risker. Med det jag läst ser jag fortfarande ett växande bolag med framtiden för sig (inklusive risken kring datalagring du nämner). Sedan är det alltid en prisfråga.

      Radera
  3. Vad händer med utdelningen? Hittar ingen info om den i rapporten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. VD:n sa under presentationen att man ville vänta med att ge den informationen till senare. Förra året gavs den vid presentationen.

      Radera
  4. Bra genomgång! Vill bara flika in att bolag som har så stora kunder och stora kontrakt av naturen kommer få en väldigt slagig tillväxttakt. Enskilda kvartal kan bli helt sjukt bra eller rätt trista just på grund av att kunderna är så stora. På lite längre sikt när man blir större så bör detta jämna ut sig mer, men just nu så bör vi förvänta oss att enskilda kvartal, eller till och med enskilda år blir riktigt dåliga.

    Den stora frågan som väcks är förstås: Hur undviker vi då att hamna i en värdefälla? Risken finns ju att trenden har vänt när vi tror att det är slagigheten som vi tittar på. Det är den stora risken och det är den vi måste försöka hantera. Det finns inte så många sätt att göra det på mer än att bevaka noggrant och hela tiden testa sina antaganden kvalitativt.

    Jag tror tillväxten kommer öka igen men jag har absolut inte räknat med några 20 % per år i tillväxt. Det tycker jag är alldeles för aggressivt. Kanske det närmsta året, men snarare tycker jag aldrig att man ska räkna med mer än 10 % tillväxt. Risken blir helt enkelt för stor att man har fel där.

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade (mycket översiktligt) räknat på att operativa kassaflödet skulle öka någonstans kring 20 procent per år i fem år och att bolaget sedan värderades till p/e 15. Det svåra med (sunda) småbolag är att våga ta ut svängarna men inte tappa fattningen i värderingen. Jag har själv gjort och ofta lästa värderingar av tillväxtbolag som slutar med råd som att när de faller tillräckligt långt vill jag köpa bolaget. För min del misstänker jag alltid att småbolag som faller "tillräckligt långt" drabbats av något otäckt.

      Så är 20% i fem år högt eller lågt? Pratar vi vinsttillväxt så kan absolut kombinationen av marginaler och försäljning leverera på den nivån. Jag ser inte egentligen några strukturella problem att öka i den takten för ett bolag som Zalaris. Däremot verkar det finnas något i bolaget som är lite tufft nu. Det kan, som du skriver, vara tillfälligt motlut men det var inte bara slagig försäljning det verkade även vara fallande ARPU (om jag inte missat något). För övrigt tycker jag ett bra sätt att kolla om bolagen med stora enskilda ordrar håller måttet just är att titta på intäkter från befintliga kunder, gärna på basprodukter eller tjänster. Brukar säga en del.

      Sedan en möjligen irrelevant reflektion - men den får platsa här i kommentarsfältet - jag tyckte både VD och finanschef kändes väldigt defensiva på presentationen. Fast det kan ju vara språkbarriären.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam