Portföljens utveckling (från start, risknivå & jfr SIXRX, se egen flik)

fredag 13 mars 2015

Gör som Rockräven i Börs-SM

Rockräven gillar när det svänger. Minus 61 procents 2014 har i år matchats av plus makalösa 58 procent på ett knappt kvartal. Det dessutom utan den möjlighet till spekulation som trading ger. I vår tävling får aktierna inte bytas ut under året. Rockrävens strategi är ett bra inspel för alla som funderar på Börs-SM.

Först är det  kanske på sin plats att säga att riktigt hög risk inte är så enkelt. Hade man sett till den totala avkastningen från 1 januari 2014 har Rockrävens portföljer, som alltså gått först minus 60 procent och sedan plus lika mycket, tillsamans gett ett resultat på minus 39 procent. En jämförelse är att vår riktiga portfölj, som styrs så att volatiliteten alltid är lägre än börsens, avkastat 53 procent. Det är ett bra exempel på hur svår en aggressiv stock picking strategi är i längden. Då ska man ändå veta att Rockräven i ett helt arbetsliv specialiserat sig på rekonstruktioner och andra svåra investeringar.


Nåja, poängen var inte att vara en tråkmössa. För den som vill vinna en tävling med många deltagare, som börs-SM, kan inte följa vanliga sunda men trista investeringsregler. Det krävs lite rock-n-roll. Vad är då det? Strategin, som även en del proffs använder, kallas för händelsebaserade investeringar (länk). Metoden går ut på att spekulera i sitt informationsövertag eller tillfälliga felprissättningar givet en viss information. Det här är förstås enklast om man är en insider. Ett känt litterärt exempel på metoden ges i filmen Wall Street (länk). Hedgefonder med mycket stora resurser är en annan grupp som brukar arbeta med den här metoden. Teoretiskt är försvaret för modellen att på en effektiv marknad är det enda sättet det går att slå index är att få betalt för enskild, inte inprisad, information.

Det här är en oerhört svår strategi för en småsparare, eftersom det som mer än något annat utmärker små minoritetsägare är informationsunderläge. Ändå är det ganska vanligt att småsparare letar oupptäckta raketer bland bolag med ofta mycket begränsad offentlig information. Rockräven har dock med sin långa erfarenhet i år hittat fem intressanta lottsedlar. 

Det Rockräven letar efter är aktier med möjligheten till en eller flera värdeskapande händelser. Långsiktig avkastning är sekundärt. Allra bäst har det gått för Aerocrine. Rockräven spekulerade i att astmabolaget skulle klara sin nyemission och han hoppades därtill på att försäljningen skulle få åtminstone lite fart. Både trillade in precis vid nyår när bolaget, precis som Rockräven räknat med, samtidigt släppte överraskande bra försäljning och fulltecknade sin nyemission. I Metallvärden och Karo Bio har inte lyften kommit men däremot är finansieringen säkrad för ett tag framöver. Det har avspeglats i hög avkastning. RnB har gått bra, delvis tack vare samma spekulation som Rockräven har. Kanske kommer bolaget styckas upp och säljas. Då är lyftet där. Sandvik är det innehav som är närmast en vanlig investering. Den tänkta händelsen här är en rapportöverraskning. I modell mindre blev det så i det första kvartalet. Men ska aktien platsa bland Rockrävens raketer krävs betydligt mer.

Så det som vill köra Rockräven-style i Börs-SM ska lägga undan vanliga värderingsmodeller och sund riskspridning. Plocka istället ut en grupp aktier där du kan beskriva en händelse som du tror är en kursdubblare. Det är viktigt att det ska vara just en händelse, blanda helst inte ihop det här med underprissatta aktier. För en händelsebaserad investerare är det just tydligt identifierade förändringar vid någorlunda avgränsade tidpunkter. Inget säger att den sunda uppvärderingen av det fina bolaget sker just i år och om den gör det kan jag pricka den som en av mina händelser, så tänker den här gruppen investerare. Som sagt inte precis min stil men ingen ska säga något annat än att det är Rock N Roll och att det passar i Börs-SM.




3 kommentarer:

  1. Finns det några bedömningar/undersökningar angående hur stor andel olaglig insiderhandel som sker i denna typ av rock n roll-bolag jämfört med större och stabilare företag?

    SvaraRadera
  2. Det vore intressant, och mätbart, att se hur många affärer ledande befattningshavare gör. Exempelvis har ju Vd:n i Fingerprint köpt och sålt en hel del i det egna bolaget. Intycket är att det är vanligare ju mer haussat bolaget är men det är lite svårt att veta. En annan variant är att allt går rätt till men skapar lite konstiga incitament. Det var nyligen en chef på Arcam (tror jag) som var öppen med att aktierna hade blivit så värdefulla att det vore fel av familjeskäl att inte sälja. Hur påverkar så starka incitament viljan att rättvisande beskriva bolagets affärer?

    SvaraRadera
  3. Det vore intressant, och mätbart, att se hur många affärer ledande befattningshavare gör. Exempelvis har ju Vd:n i Fingerprint köpt och sålt en hel del i det egna bolaget. Intycket är att det är vanligare ju mer haussat bolaget är men det är lite svårt att veta. En annan variant är att allt går rätt till men skapar lite konstiga incitament. Det var nyligen en chef på Arcam (tror jag) som var öppen med att aktierna hade blivit så värdefulla att det vore fel av familjeskäl att inte sälja. Hur påverkar så starka incitament viljan att rättvisande beskriva bolagets affärer?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Featured Post

Senaste filmerna från vloggen

Här hittar du alltid senaste klippen från mina vloggar - 3 snabba och Sparskolan. Jag fyller även på med andra klipp och poddar dä...

Aktuella data från OECD

Reklam